Ατρόμητος: Αναλαμβάνει ο Κορακάκης

Ο Ζοζέ Μπότο είναι η επιλογή της οικογένειας Σαββίδη, του Ιβάν και του Γιώργη δηλαδή, για την θέση του τεχνικού διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Μία ενέργεια, που δεν ενεπλάκη κανένας άλλος πλην των δύο.

Αναλύοντας λίγο την καριέρα του νέου τεχνικού διευθυντή της ομάδας, αντιλαμβανόμαστε πως η βάση της επιλογής είναι σωστή. Η Μπενφίκα και η Σαχτάρ, είναι δύο ομάδες που έχουν στηρίξει την ύπαρξή τους στο καλό σκάουτινγκ. Δύο κλαμπ που βρίσκουν παίκτες σε ποσά που είναι στα κυβικά τους και τους χρυσοπουλάνε. Δύο κλαμπ που αγωνίζονται στο ανώτερο επίπεδο για δεκαετίες τώρα, οι Πορτογάλοι από πάντα, οι Ουκρανοί από τότε που τους αγόρασε ο Αχμέτοφ.

Ο Μπότο στη Μπενφίκα δεν ήταν τεχνικός διευθυντής, αλλά αρχισκάουτ. Και αν κάποιος νομίζει πως αυτός ο ρόλος δεν είναι απαιτητικός στη συγκεκριμένη ομάδα, μάλλον είναι γελασμένος.

Το να συντονίσεις το τμήμα σκάουτινγκ της Μπενφικα, να ξεσκαρτάρεις τις επιλογές και να καταλήξεις σε αυτούς που θα προτείνεις στο κλαμπ για να ξεκινήσει τις επαφές, δεν είναι απλό πράγμα. Είναι όλη η λάντζα.

Στη Σαχτάρ έγινε ουσιαστικά τεχνικός διευθυντής. Με τον Σρνα που είναι τοτεμ στην Ουκρανία, σε ρόλο διευθυντή ποδοσφαίρου, στο μοντέλο που δουλεύουν αυτοί, ο Μπότο είχε τον ρόλο που αναζητούσε ο ΠΑΟΚ.

Δεν θα μπω στη διαδικασία έφερε αυτόν, πούλησε τον άλλο γιατί απλούστατα θεωρώ αυτή την προσέγγιση αστεία. Τα κλαμπ φέρνουν και πουλάνε. Τα στελέχη όμως των πετυχημένων κλαμπ, δεν είναι τυχαία. Δεν μπορεί σε αυτό το επίπεδο να μην έχουν τις βασικές αρχές του σύγχρονου ποδοσφαίρου και να μην έχουν ένα δίκτυο ικανό για να κάνουν τη δουλειά.

Το ατού του Μπότο σε σχέση με όλες τις μετά Άρνεσεν επιλογές του ΠΑΟΚ για τη θέση, είναι η ορθολογική του επαγγελματική εξέλιξη.

Για να το θέσω …ιστορικά, ο Μίχελ δεν ήταν ποτέ τεχνικός διευθυντής, ούτε σκάουτ, ούτε τίποτα. Δημόσιες σχέσεις έκανε στη Σαχτάρ και μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ, δεν βρέθηκε ομάδα που να τον προσλάβει σε ρόλο τεχνικού διευθυντή.

Ο Μπράνκο, ήταν καλός συνάδελφος – δημοσιογράφος – ο οποίος έχοντας καλή αντίληψη των πραγμάτων μεταφέρθηκε σε ρόλο τεχνικού διευθυντή στη χώρα του, στη Κροατία και μετά στον ΠΑΟΚ.

Ο Ρέμπε, από το μάρκετινγκ ξεκίνησε και βρέθηκε σε πόστα αθλητικού διευθυντή, εκμεταλλευόμενος κάποιες δημόσιες σχέσεις του.

Ο Ζοσέ Μπότο, ξεκίνησε ως απλός σκάουτ στη Μπενφίκα, εξελίχθηκε σε αρχισκάουτ, ρόλος ιδιαιτέρως τιμητικός για το συγκεκριμένο κλαμπ και κατέληξε να είναι τεχνικός διευθυντής στη Σαχτάρ. Μία ορθολογική επαγγελματική εξέλιξη που αγγίζει το θέμα δομής που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ. Ο νέος τεχνικός διευθυντής είναι σε θέση να το φτιάξει από την αρχή, γιατί το ξέρει.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος, που δείχνει αποφασιστικότητα από την πλευρά της ηγεσίας, είναι πως δεν άφησε κανέναν άλλον να ασχοληθεί. Και όταν συμβαίνει αυτό, θεωρώ πως αν κάποτε αμφιταλαντευόταν για το αν θα επενδύσει άμεσα σοβαρά ποσά, πλέον αυτό δεν συμβαίνει. Μία ξεκάθαρα επιλογή της ηγεσίας, θα υποστηριχτεί με το παραπάνω. Κάτι που φαίνεται και από τον τρόπο που έκλεισε και τον αιφνιδιασμό των Ουκρανών που δεν το περίμεναν.

Τι μαθαίνω για τον Μπότο; Είναι ένας άνθρωπος που έχει όραμα για το ποδόσφαιρο. Έχει μία λογική επιλογής παικτών που δεν γεμίζουν αρχικά το μάτι σου, αλλά καταλαβαίνεις άμεσα γιατί τους επέλεξε. Έχει όραμα, έχει γνώσεις, έχει δίκτυο, έχει την ατζέντα του. Ξέρει τη δουλειά.

Θα έρθει άμεσα στη Θεσσαλονίκη, θα εμπλακεί στα μεταγραφικά, ήδη ενημερώνεται για τα κενά που υπάρχουν, ήδη αναζητά άτομα για να φέρει μαζί του να υποστηρίξουν το έργο του.

Επί της ουσίας, ο ΠΑΟΚ εντάσσει στο δυναμικό του έναν σύγχρονο ποδοσφαιράνθρωπο, σεβαστό στην αγορά που καλείται να στήσει μία ομάδα που θα πρωταγωνιστεί μόνιμα στις εγχώριες διοργανώσεις και θα προχωρήσει όσο περισσότερο μπορεί στις ευρωπαϊκές.

Καλή επιτυχία να του ευχηθούμε λοιπόν…

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση