«Αυτό ήταν το δώρο του Γουλανδρή στους παίκτες της Παναχαϊκής»

Εκτός από τον Άρη Λουκόπουλο, το περιοδικό “Πατρινόραμα” φιλοξενεί και συνέντευξη της Γιολάντας Αγγελοπούλου, της συζύγου του βετεράνου ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής, Θέμη Ρήγα, με θέμα το παιχνίδι μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναχαϊκής στην Τούμπα στις 22 Απριλίου 1973, η τελική έκβαση του οποίου κόστισε ουσιαστικά στον Δικέφαλο το πρώτο του πρωτάθλημα, από τη στιγμή που οι Αχαϊού κέρδισαν με σκορ 5-3!

Αναλυτικά οι αποκαλύψεις της Γιολάντας Αγγελοπούλου:

«Ήμουν τότε έγκυος στην κόρη μας την Ελένη και ήμουν καθηλωμένη στο κρεβάτι. Άκουγα από το ραδιόφωνο την εξέλιξη του παιχνιδιού, όπου κέρδισε η Παναχαϊκή με 5-3 τον ΠΑΟΚ. Μετά λοιπόν, μου τηλεφωνεί ο Θέμης και μου λέει ότι θα αργήσει και θα μου εξηγήσει από κοντά το λόγο» θυμάται η κυρία Γιολάντα και συνεχίζει:

«Ο Θέμης γύρισε ξημερώματα σπίτι και μπαίνοντας στο δωμάτιό μας, πετάει κάτι λεφτά πάνω στο κρεβάτι! Του λέω «τι είναι αυτά;» και μου απαντάει: «Είχα επικοινωνήσει με κάποιον άνθρωπο από τον Ολυμπιακό, ο οποίος μου είπε ότι αν κερδίζαμε τον ΠΑΟΚ θα έπαιρνα 300.000 δραχμές ως δώρο».

Ο ίδιος δεν ήξερε ότι είχαν τάξει χρήματα και σε άλλους παίκτες της ομάδας. Μπαίνοντας όμως στα αποδυτήρια για ντυθούν για τον αγώνα, τον οποίο παρεμπιπτόντως δεν πίστευαν ότι θα κέρδιζαν, μαρτυράει στους συμπαίκτες του το μυστικό: «Παιδιά αν κερδίσουμε, υπάρχει από κάπου ένα δώρο!» Χωρίς να πει όμως για τον Ολυμπιακό. Δηλαδή θα μοίραζε από τα λεφτά που του είχαν τάξει για τον εαυτό του.

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Όταν τελείωσε ο αγώνας και επέστρεψαν από την Θεσσαλονίκη αεροπορικώς, η υπόλοιπη ομάδα έφυγε για Πάτρα οδικώς και ο Θέμης παρέμεινε με τον Λεβεντάκο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί συναντήθηκε με τον άνθρωπο του Γουλανδρή, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει Αθήνα με την αποστολή του Ολυμπιακού από την Καβάλα, μετά τον ισόπαλο αγώνα των ερυθρολεύκων με την τοπική ομάδα.

Όταν ήρθε σπίτι με τα λεφτά, πήγε την άλλη μέρα και αγόρασε φακέλους για να μοιράσει τα λεφτά στους συμπαίκτες του. Εγώ τα χώρισα με τα χέρια μου:

Από 30.000 δρχ στην πρώτη σειρά των παικτών (Δαβουρλής, Στραβοπόδης, Μιχαλόπουλος, Λεβεντάκος κ.ά) και λιγότερα στους υπόλοιπους. Ακόμα και για τον φροντιστή, τον κυρ-Σπύρο, βγάλαμε 5.000 δρχ. «Για να πάρει παπούτσια στα παιδιά του», είπε χαρακτηριστικά ο Θέμης. Και πήγε και τους τα έδωσε χέρι με χέρι!

Είναι όλα ψέματα που λένε, ότι ο Θέμης δήθεν πήρε 1 εκατομμύριο, τα οποία τα έπαιξε και τα έχασε σε χαρτοπαικτική λέσχη της Αθήνας! Αυτά τα έχει βγάλει ο ……… και είναι ψέματα», λέει με έμφαση, αναφέροντας το όνομα μεγάλου άσου της Παναχαϊκής, συμπαίκτη τότε του Ρήγα.

«ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ»

«Στη συνέχεια τιμωρείται για έναν χρόνο από την Παναχαϊκή για δωροδοκία. Άδικα βέβαια, διότι δεν δωροδοκήθηκε για να ζημιώσει την ομάδα του. Πήρε ένα δώρο για τη νίκη της ομάδας του. Και φυσικά δεν ήταν ο μόνος που είχε πάρει χρήματα.

Ο Γουλανδρής είχε δώσει συνολικά ένα εκατομμύριο δρχ. σε διάφορους παίκτες της ομάδας, αλλά ο Θέμης το αγνοούσε. Και κανένας από τους συμπαίκτες του δεν πήγε στο δικαστήριο να πει ότι πήραν και εκείνοι χρήματα, παρά μόνο κατέθεσαν ότι πράγματι πήραν το ποσό που τους μοίρασε ο Θέμης από τις δικές του 300.000 δρχ.»

ΤΟ «ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Και εδώ ξεκινάει η νέα άγνωστη παρέμβαση του Νίκου Γουλανδρή:

«Μετά την καταδίκη του Θέμη, τηλεφώνησε έξαλλος ο Γουλανδρής στο Δ.Σ. της Παναχαϊκής λέγοντάς τους ότι είναι άδικη η ετήσια τιμωρία που επέβαλαν στον Ρήγα, για να συμπληρώσει όμως: «Εγώ έδωσα χρήματα και σε άλλους παίκτες σας, αλλά εσείς βρήκατε τον Θέμη το εξιλαστήριο θύμα. Δεν πειράζει όμως, θα τον συντηρώ εγώ για ένα χρόνο!»

Και έτσι έγινε: Κάθε μήνα ανεβαίναμε με το αυτοκίνητο μας στην Αθήνα. Ο Θέμης καθόταν πιο μακριά πίσω από τα δέντρα για να μην φαίνεται και έμπαινα εγώ στο σπίτι του που ήταν πίσω από τα Ανάκτορα, όπου με υποδεχόταν ο ίδιος εγκάρδια. Με αγκάλιαζε, μου προσέφερε πορτοκαλάδα, συζητούσαμε και μου έδινε το μηνιάτικο του Θέμη είτε σε επιταγή, είτε σε φάκελο. Πρέπει να ήταν αν θυμάμαι καλά, γύρω στις 5.000 δρχ.

Για έναν ολόκληρο χρόνο συνέβαινε αυτό, κάθε μήνα! Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, πολύ ευγενής, τίμιος και πολύ κύριος!»

Πηγή: patrinorama.com.gr

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση