Κομμένος και ραμμένος για τον ΠΑΟΚ

Ο Χοσέ Μπότο είναι η επιλογή της οικογένειας Σαββίδη για την θέση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας του ΠΑΟΚ. Από τα όσα μαθαίνω, μία εξαιρετική επιλογή. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.

Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν καλά πως δεν είμαι του ενθουσιασμού, αλλά όσο το ψάχνω για την περίπτωση του Χοσέ Μπότο, τόσο αλλάζει η ψυχολογία μου προς το καλύτερο.

Ο Πορτογάλος έχει δουλέψει σε δύο κλαμπ που η δομή τους είναι τέτοια που βασίζεται στο σκάουτινγκ σε μεγάλο βαθμό. Ομάδες ακριβές που είναι αναγκασμένες να δίνουν υπεραξία και να πουλάνε ακριβά για να διατηρήσουν τη δυναμική τους. Τέτοιες είναι η Μπενφίκα και η Σαχτάρ. Άρα το να επιλέξεις σαν ΠΑΟΚ ένα στέλεχος που δούλεψε σε αυτές τις ομάδες, είναι μία ενέργεια που έχει βάση.

Από εκεί και πέρα, ως άνθρωπος της αγοράς, με ενδιαφέρει να δω τι έκανε ο Μπότο μέχρι να φτάσει εδώ που έφτασε. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε ως σκάουτ στη Μπενφίκα, έγινε αρχισκάουτ σε αυτή και κατέληξε στη Σαχτάρ σε μία θέση ουσιαστικά τεχνικού διευθυντή, με το τοτέμ του συλλόγου τον Σρνα να είναι σε ρόλο διευθυντή ποδοσφαίρου. Δηλαδή μέσα από τη δουλειά του εξελίχθηκε. Δεν μπήκε στον ρόλο αυτόν ως πυροτέχνημα.

Στον ΠΑΟΚ για παράδειγμα, είχαμε τον Λούμπος Μίχελ που στη Σαχτάρ ήταν στις δημόσιες σχέσεις. Μετά τον ΠΑΟΚ δεν παρατήρησα να βρήκε δουλειά ως τεχνικός διευθυντής. Ο Ρέμπε είχε ξεκινήσει από το μάρκετινγκ, ο Μπράνκο ήταν δημοσιογράφος. Στη μετά Άρνεσεν ουσιαστικά εποχή, ο ΠΑΟΚ δεν είχε έναν τεχνικό διευθυντή που να εξελίχθηκε σε έναν ποδοσφαιρικό οργανισμό ορθολογικά.

Η άλλη παράμετρος που με ικανοποιεί, είναι πως η επιλογή είναι της οικογένειας. Δεν ασχολήθηκε κανένας άλλος, δεν ήξερε κανένας άλλος. Και όταν ο Ιβάν Σαββίδης και ο Γιώργος επιλέγουν ένα στέλεχος, είμαι σίγουρος πως πρώτον είναι αποφασισμένοι για τους λόγους που το κάνουν και δεύτερον, θα το υποστηρίξουν μέχρι εκεί που δεν πάει.

Από αυτά που μαθαίνει, ο Μπότο έχει τη δική του ατζέντα. Προφανώς και ξέρει τη δουλειά, ως πρώην σκάουτ ξέρει πως πρέπει να κατευθύνει αλλά και να ενισχύσει το συγκεκριμένο τμήμα, έχεις τις λίστες του, είναι έτοιμος.

Με όποιον μίλησα από την αγορά που τον ξέρει, κατάλαβα πως είναι ένας άνθρωπος καταρτισμένος σε πολύ υψηλό επίπεδο, προσωπικότητα σεβαστή και μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν ΠΑΟΚ πολύ πιο ανταγωνιστικό.

Έχει ένα ταλέντο να σου εμφανίζει παίκτες που το βιογραφικό τους δεν σου γεμίζει το μάτι, αλλά καταλαβαίνεις την πρώτη φορά που θα τους δεις το γιατί τους επέλεξε.

Η οικογένεια Σαββίδη, λειτούργησε άμεσα και αιφνιδίασε τους Ουκρανούς. Αυτό γράφουν οι ίδιοι, για να μη νομίζει κανείς πως υπερβάλω.

Ο Χοσέ Μπότο θα έρθει άμεσα στη Θεσσαλονίκη για να πιάσει δουλειά. Από τα όσα μαθαίνω, έχει το ελεύθερο από την οικογένεια να κάνει αυτά που πρέπει και δεν είναι λίγα. Η ατζέντα του ΠΑΟΚ είναι εξαιρετικά σύνθετη γιατί υπάρχουν άμεσες ανάγκες που πρέπει να συνδυαστούν με τις μελλοντικές. Αποφάσεις που θα παρθούν γρήγορα για να διευκολύνουν την καθημερινότητα του Ράζβαν Λουτσέσκου. Όμως ο Μπότο φαίνεται πως ξέρει τον τρόπο που θα κινηθεί, γιατί είναι ενημερωμένος για τα πάντα. Και για να πάρει την απόφαση της έλευσής του, η κατάσταση στον ΠΑΟΚ δεν τον φόβισε.

Αρχικά υπήρχε η αίσθηση πως ο νέος ΤΔ, θα έρθει από τώρα για να δουλέψει για το καλοκαίρι, όμως από τα όσα μαθαίνω, η εμπλοκή του θα είναι άμεση.

ΥΓ Τα πέναλτι που κέρδισε ο ΠΑΟΚ ήταν πεντακάθαρα. Αυτό που κέρδισε ο Άρης επίσης. Αυτό που έχασε η ΑΕΚ επίσης. Προφανώς και στην εποχή VAR, σφυρίζονται περισσότερα πέναλτι λόγω της διαδικασίας. Αν χάσεις τη φάση, τη βλέπει το μηχάνημα.

Με τους στόκους που κάνουν πολιτική στα πέναλτι που πήρε ο ένας ή ο άλλος, θα μου πει κανείς τι πρέπει να κάνουμε; Θα αλλαχτεί ποτέ η ατζέντα της δημόσιας ποδοσφαιρικής κουβέντας ή θα ορίζεται από δυσλειτουργικούς ανθρώπους που δεν έχουν την ικανότητα να μιλήσουν για οτιδήποτε άλλο; 

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ – ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση