Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών – Δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου

Τι λέει ο Πρωθυπουργός για τη σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα

Φρένο στα εκλογικά σενάρια που τροφοδοτούσαν με δηλώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης έβαλε ο πρωθυπουργός με συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής και τον Αλέξη Παπαχελά που πρόσφατα έδωσε την δική του μάχη, κερδίζοντας τον Κορονοϊό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο. Παράλληλα σημειώνει πως μέσα από την κρίση διαμορφώθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

“Είχα πει σε ανύποπτο χρόνο τον Φεβρουάριο, ότι δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τακτικισμούς και να κάνουμε εκλογές όποτε μας βολεύει δημοσκοπικά. Δεν αισθάνομαι ότι μου λείπει κάποιο απόθεμα πολιτικής νομιμοποίησης για να εφαρμόσω την πολιτική μου. Κάθε άλλο. Διαθέτω πιστεύω, πολιτική νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη. Νομίζω πως έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες που μου επιτρέπουν την επόμενη μέρα αλλά και μεσοπρόθεσμα να χαράξουμε την οικονομική πολιτική η οποία θα λάβει υπ’ όψιν της τα βασικά δεδομένα της κρίσης. Οι προτεραιότητες δεν έχουν αλλάξει” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η γνωριμία με τον Σωτήρη Τσιόδρα

Με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια αναφέρεται ο πρωθυπουργός στον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας χαρακτηρίζοντας ως ένα “πραγματικό γιατρό” με εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση. “Τον Σωτήρη μου τον πρότεινε ο Βασίλης Κικίλιας. Λέγοντας μου πως είναι ο καλύτερος γι’ αυτή την δουλειά. Μίλησα αποκτήσαμε πολύ γρήγορα μια πολύ καλή προσωπική επαφή. Ήξερα φυσικά και το βιογραφικό του. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι μόνο απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά, αλλά και κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Ένας πραγματικός γιατρός! Νοιάζεται για την υγεία των ασθενών του”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στα καθημερινά μηνύματα που ανταλλάσσει με τον Σωτήρη Τσιόδρα για την εξέλιξη της πανδημίας και τον οποίο πλέον τον θεωρεί φίλο του. “Νομίζω του οφείλουμε πάρα πολλά στην προσπάθεια μας να πείσουμε ότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι για το καλό μας. Τολμώ να πω ότι έχουμε γίνει φίλοι. Μέσα από αυτή την διαδικασία ανταλλάσσουμε πολλά μηνύματα καθημερινά, του στέλνω πάρα πολύ υλικό από αυτά τα οποία και εγώ διαβάζω, προσπαθώ και εγώ να ενημερώνομαι όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε θέματα τα οποία ξεφεύγουν κατά πολύ της δικής μου εξειδίκευσης. Και οι δύο είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει να αναλύουμε τα δεδομένα να εμπιστευόμαστε τα δεδομένα και να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα. Έχω βρει έναν άνθρωπο που σκέφτεται όπως εγώ και νομίζω ότι αυτό βοηθάει και τους δυο μας”.

Πως πήρε την απόφαση για το Lockdown

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πήρε την απόφαση του Lockdown αλλά και την αντίδραση των υπουργών στο άκουσμα της λήψης του περιοριστικού μέτρου. “Θυμάμαι μία σύσκεψη στις 7 Μαρτίου, μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: “Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!”. Και δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα.”

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει στον Μάιο: “Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα – βήμα”.

Ωστόσο εκτιμά πως το Φθινόπωρο θα υπάρξει το δεύτερο κύμα της νόσου, αλλά η χώρα θα είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει με περισσότερες ΜΕΘ και μεγαλύτερες δυνατότητες, όσον αφορά τα τεστ, την ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα που θα έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού.

Δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου

Ο πρωθυπουργός με κατηγορηματικό τρόπο αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα να μπει σε μνημόνιο λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά ουσιαστικά στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για την επόμενη μέρα της κρίσης. “Δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου. Ούτως ή άλλως τα αυτή την στιγμή καθώς φαίνεται θα δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να προσφύγουν στον ESM. Αλλά αν πιστεύουν κάποιοι ότι οποιαδήποτε χώρα συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα δεχθεί να προσφύγει στον ESM με οποιασδήποτε μορφή μνημόνιο είναι γελασμένοι. Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θα το κάνει”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως τις δυσκολίες που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα στην οικονομία. “Θα έχουμε μεγάλη ύφεση και θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε το βάρος με δίκαιο τρόπο. Αλλά η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα, απ’ ότι η ύφεση του 2020”. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως η πίεση για γενικευμένα επιδόματα και επιχορηγήσεις θα είναι μεγάλη και σημειώνει “εγώ θα πω όχι όπου πρέπει”.