ΠΑΟΚ: Χοσέ Μπότο, μετρ στην αγορά της Βραζιλίας!

Η περίπτωσή του έγινε ακόμη και αντικείμενο μελέτης στη Βραζιλία. Τα πεπραγμένα του Χοσέ Μπότο στη Σαχτάρ, ανάγκασαν τους Βραζιλιάνους να υποκλιθούν στον 55χρονο Chief Scout των Ουκρανών που έμαθε καλύτερα από τον καθένα τα μυστικά της αγοράς τους!

Με τίτλο, «Χοσέ Μπότο: ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία των Βραζιλιάνων στη Σαχτάρ», ο Τύπος της Βραζιλίας ταξίδεψε στην Ουκρανία, κάνοντας βουτιά στα πεπραγμένα του επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της ομάδας, θέλοντας να ψάξουν το μυστικό της επιτυχίας του Μπότο πίσω από τις κινήσεις που συνδέονται με τη χώρα του καφέ!

Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει το project του ΠΑΟΚ, μετά τη βόμβα που πυροδότησε ο Ιβάν Σαββίδης, είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις, μιλώντας ανοιχτά για το μοντέλο των Βραζιλιάνων που διατήρησε και εκτόξευσε στη Σαχτάρ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως: 

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από την επιτυχία. O πρώτος έχει να κάνει με την ιστορία της Σαχτάρ δεδομένου πως πάντα αποκτούσε Βραζιλιάνους με μεγάλη επιτυχία. Στα επιτεύγματα του συλλόγου, οι Βραζιλιάνοι ήταν πάντα σημαντικοί. Από την άλλη, ήταν επίσης παίκτες που αργότερα πήγαν σε κορυφαίους συλλόγους στον κόσμο, όπως ο Ντάγκλας Κόστα, ο Φρεντ και ο Φερναντίνιο, δίνοντας εξαιρετικά οικονομικά ανταλλάγματα στον σύλλογο. Επομένως, όλο αυτό το παρελθόν κάνει τον σύλλογο επιτυχημένο στη συνεργασία του με Βραζιλιάνους παίκτες και συνεχίζει να αναζητά πάντα παίκτες σε αυτή την αγορά.

Ο δεύτερο λόγος είναι επειδή η αγορά της Βραζιλίας είναι, για εμάς, πιο προσιτή από ότι είναι, για παράδειγμα, η πορτογαλική, η ισπανική. Για παράδειγμα: Βραζιλιάνοι παίκτες από την ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας, κάτω των 20 ετών, είναι διαθέσιμοι να έρθουν στην Ουκρανία για να παίξουν στη Σαχτάρ λόγω της προϊστορίας του συλλόγου με Βραζιλιάνους, επειδή υπάρχουν πολλοί Βραζιλιάνοι στην ομάδα και η προσαρμογή είναι πιο εύκολη, από το να επιλέξουν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία κλπ. 

Έχει να κάνει βέβαια και με το πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί ο Βραζιλιάνος παίκτης. Αυτή τη στιγμή έχουμε 13 Βραζιλιάνους. Το να κάνεις έναν παίκτη να έρθει και να προσαρμοστεί γρήγορα είναι πιο εύκολο με έναν Βραζιλιάνο παρά με έναν παίκτη άλλης εθνικότητας, γιατί θα υπάρξουν περισσότερες δυσκολίες όχι μόνο όσον αφορά τη γλώσσα. Όλα αυτά είναι πιο εύκολα για έναν Βραζιλιάνο γιατί έχουμε πολλούς Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές στην ομάδα…

Για το μοντέλο παιχνιδιού που χρησιμοποιεί η Σαχτάρ, ένας Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής προσαρμόζεται τέλεια, γιατί χρειαζόμαστε παίκτες με τεχνική, που καταλαβαίνουν το παιχνίδι γρήγορα, που αποδίδουν πολύ καλά και που έχουν -επίσης- πολύ καλή και γρήγορη λήψη αποφάσεων. Αυτό μπορούμε εύκολα να το βρούμε σε έναν Βραζιλιάνο».

Μιλώντας για τη μεγάλη επίδραση που έχει στο ουκρανικό ποδόσφαιρο η απόκτηση Βραζιλιάνων, τόνισε πως: «Το ποδόσφαιρο σε μια χώρα έχει να κάνει πολύ με πολιτιστικά θέματα και με αυτά που οι άνθρωποι συνηθίζουν να βλέπουν και να κάνουν. Εάν σε μια χώρα έχουν ως σημείο αναφοράς, παίκτες που είναι ικανοί, δημιουργικοί, θα προσπαθήσουν να το μιμηθούν. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ότι με την επιτυχία της Σαχτάρ και των Βραζιλιάνων, οι νεαροί ποδοσφαιριστές της Ουκρανίας έχουν αυτούς τους Βραζιλιάνους παίκτες ως είδωλά τους και προσπαθούν να μιμηθούν τα πράγματα που κάνουν.

Αυτό κάνει το ποδόσφαιρο της χώρας να εξελίσσεται. Έχοντας προπονητές που ενθαρρύνουν τέτοια πράγματα, όλα γίνονται πιο εύκολα. Μεγαλώνουμε με ένα πλαίσιο. Όχι μόνο από τους γονείς, αλλά από το τι βλέπουν οι γονείς, τι ακούν ως μουσική, τι κάνουν… Και το ποδόσφαιρο δεν διαφέρει από αυτό: έχει κι αυτό το πλαίσιο αναφοράς του».

Κίνηση ματ του ΠΑΟΚ με Μπότο: Το φλερτ με τη Ρόμα και η «απλησίαστη ρήτρα»

Η εκλογική υπόσχεση της Μπενφίκα για Μπότο: «Θα φέρουμε έναν από τους καλύτερους στον κόσμο πίσω»

 

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ – ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση