Τι περιμένατε να πει ο Λουτσέσκου;

Για να μπορούμε να κρίνουμε τα λόγια ενός προπονητή, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη φάση που βρίσκεται το άθλημα. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι πλέον φαν των συνεντεύξεων Τύπου. Πέρασα τη φάση μου, έζησα αρκετές και πλέον δεν θεωρώ πως έχω κανέναν λόγο να συμμετέχω σε αυτές.

Στην Ελλάδα του τοξικού περίγυρου, δεν υπάρχει περίπτωση κανένα στέλεχος να μπει σε μία διαδικασία εκπαίδευσης του κοινού. Αντιθέτως, είναι μία στρατηγική τοποθέτηση ισορροπιών.

Το ποδόσφαιρο του 2021, έχει εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που η διαφορά γίνεται από ένα στοιχείο. Το πνευματικό. Αυτή είναι και η στόχευση του Λουτσέσκου, ο οποίος έχοντας πίσω του μία εκπληκτική ομάδα συνεργατών, δεν φοβάται ούτε το τακτικό κομμάτι, ούτε τις στημένες μπάλες, ούτε το αθλητικό κομμάτι.

Οι επαγγελματίες αθλητές μπορούν να αφομοιώσουν τακτικά θέματα και να πειθαρχήσουν στα θέλω ενός καταρτισμένου τιμ. Και για αυτόν τον λόγο, η λέξη που χρησιμοποιείται από τον Λουτσέσκου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, είναι το γκρουπ.

Για να υπάρχει γκρουπ λοιπόν, το νούμερο ένα συστατικό είναι η εμπιστοσύνη των παικτών στον προπονητή. Δηλαδή όταν θα πει πως δεν θέλω τερματοφύλακες γιατί έχω, προφανώς και ξέρει ο προπονητής πως οι πιθανότητες να ξεκινήσει τη χρονιά με αυτούς, είναι πάνω από 80%. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους ευνουχίσει. Είναι το κλασικότερο παράδειγμα που μπορώ να χρησιμοποιήσω από τα λεγόμενα του προπονητή. Και θα ήταν ηλίθιο να πιστέψω πως αν βρεθεί κάποια διαθέσιμη τοπ επιλογή, δεν θα δώσει την συγκατάθεσή του.

Το ίδιο ισχύει για όλες τις θέσεις. Γιατί αν έρθει ένας τοπ, ο πρώτος που το αντιλαμβάνεται είναι αυτός που θα μπει στα πιτς. Και τότε, γίνεται πιο εύκολη η διαχείριση του γκρουπ από τον προπονητή.

Αν έρθει κανένας κατσαπλιάς, τότε το γκρουπ βάλλεται και υπάρχει θέμα. Το ζήσαμε στο παρελθόν.

Αυτό είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουν τα ΜΜΕ. Ναι, ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη σε πολλές θέσεις και εγώ μπορώ να το γράφω. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είμαι ο προπονητής.

Προφανώς και ο ΠΑΟΚ θα κυνηγήσει τοπ περιπτώσεις παικτών. Παίκτες που αλλάζουν την ποιότητα. Προφανώς και χρειάζεται έναν χαφ που να μπορεί να αλλάξει τέμπο στο παιχνίδι της ομάδας. Έναν πιο εκρηκτικό Σβαμπ αν κατάλαβα καλά από τα λεγόμενα του προπονητή.

Το ερώτημα τι θα κάνει ο Ράζβαν με τους μικρούς επίσης έχει εύκολη ανάγνωση. Ο Τζόλης και ο Μιχαηλίδης, ξεκινάνε την 3η τους σεζόν στη πρώτη ομάδα, ο Τσιγγάρας έχει μία σεζόν και μπήκε στον τελικό και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη κατάκτηση ενός τίτλου. Δεν είναι μικροί. Είναι παίκτες πρώτης ομάδας.

Στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου θα παίζουν οι καλύτεροι. Είσαι 19 και είσαι καλύτερος από τον 30, θα παίζεις. Συμβαίνει το αντίστροφο; Θα παίζει ο 30. Τόσο απλά.

Με τον Λουτσέσκου νιώθω την ασφάλεια πως η καθημερινότητα του κλαμπ θα έχει αρχή, μέση και τέλος. Κάτι που για έναν ΠΑΟΚ που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο.

Σιγά – σιγά μπαίνουν τα πάντα σε μία σειρά. Στα μέσα του μήνα περιμένουμε και τον Ιβάν στη Θεσσαλονίκη ή στη Γαλήνη. Η έλευσή του είναι κομβική και είναι κάτι που του το ζήτησε και ο Λουτσέσκου. «Σε θέλω κοντά μου» του είπε και εννοείται η φράση αυτή ικανοποίησε τον Ιβάν.

Ο ιδιοκτήτης του κλαμπ, έχει πάρει επ ώμου το θέμα του τεχνικού διευθυντή. Έψαξε περιπτώσεις πάρα πολύ δύσκολες, σε ένα πολύ τοπ επίπεδο, όμως είναι δύσκολο να έρθουν Ελλάδα.

Αν είναι να συμβιβαστεί με κάτι που δεν κάνει τη διαφορά, ίσως και να μη χρειαστεί να φέρει κάποιον. Μία αναβάθμιση του τμήματος σκάουτινγκ ίσως να είναι αρκετή για να λειτουργήσει η ομάδα.

Έτσι κι αλλιώς, επί Λουτσέσκου, η καθημερινότητα της ομάδας δεν είχε θέμα. Το έλεγχε 100% και χωρίς τεχνικό διευθυντή δίπλα του. Και από τη στιγμή που η καθημερινότητα είναι καλά, το μόνο που έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ είναι σωστές μεταγραφικές επιλογές.

Αν λοιπόν η επιλογή δεν θα είναι τοπ, ταπεινή μου άποψη είναι πως καλύτερα να μην έρθει κανείς.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση