Όταν ο ΠΑΟΚ εγκαινίασε την πρώτη του έδρα στο «Σιντριβάνι»

Πριν αποκτήσει αποκτήσει το δικό του «σπίτι» στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο γήπεδο του Σιντριβανίου.

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου 1932 ο Δικέφαλος έδωσε το πρώτο του παιχνίδι, στην πρώτη του έδρα, στο γήπεδο στο Σιντριβάνι (σήμερα εκεί στο χώρο των Πανεπιστημίων βρίσκεται η θεολογική Σχολή) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο ΠΑΟΚ έμεινε εκεί μέχρι το 1959, όταν στις 31 Μαΐου έδωσε το τελευταίο του επίσημο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό.

Το γήπεδο αυτό έχει τη δική του ιστορία… Αρχικά παρά την έκταση δεν γινόταν να δημιουργηθεί γήπεδο, καθώς έκοβε την περιοχή το ρέμα της Ευαγγελίστριας. Στις 12 Δεκεμβρίου όμως έγινε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου και έπειτα από διεργασίες δύο χρόνων, προκειμένου να γίνει υπόγεια διαφυγή των υδάτων από το ρέμα, το έργο πήρε «σάρκα και οστά». Ο ΠΑΟΚ μάλιστα τότε είχε διοργανώσει και δύο καλλιτεχνικές παραστάσεις, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν για να αποπερατωθούν οι εργασίες.

Paok sintrivani 1930

Σαν σήμερα, λοιπόν το 1932 εγκαινιάζεται το γήπεδο, με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται στην πρώτη του έδρα τον Ηρακλή με τον Δικέφαλο να ξεκινά με νίκη στο τότε πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, καθώς επικράτησε των κυανόλευκων με 3-2. Ο Ηρακλής κατέθεσε ένσταση για κακή χάραξη των γραμμών και προβληματικές εστίες, η οποία απορρίφθηκε. Η έδρα του ΠΑΟΚ πλέον είχε μετατραπεί σε σημείο συνάντησης όλων των προσφύγων, τόσο του κέντρου, όσο και των περιοχών της Καλαμαριάς και όσων ήταν γύρω από το Σιντριβάνι. Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε σε αυτό το γήπεδο την πρώτη κατάκτηση του Πρωταθλήματος ΕΠΣ Μακεδονίας, το 1937, ενώ ακολούθησαν οι αντίστοιχοι τίτλοι το 1948, 1950, 1954, 1955, 1956, 1957.

Στις 17 Ιουλίου 1952 σε φιλική αναμέτρηση με τον Πανιώνιο έγινε ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στην ιστορία του ΠΑΟΚ και ήταν το πρώτο γήπεδο στην Θεσσαλονίκη που αποκτούσε ηλεκτροφωτισμό και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά από εκείνο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο χρησιμοποιούσαν εκτός από τον Παναθηναϊκό η εθνική Ελλάδας, αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες του ΠΟΚ για τις διεθνείς φιλικές αναμετρήσεις τους.

 

*Με πληροφορίες από το paokfc.gr

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση